Can't access facebook, instagram, youtube, twitter & etc while at office? Kindly visit http://unblockwww.com

 

Notice
  • Warning: Your site is not using System - MooTools Upgrade (or compatible) plug-in. Many features, including the BBCode editor, may be broken.
Welcome, Guest
Username Password: Remember me
Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

baby kembung perut
(1 viewing) (1) Guest
  • Page:
  • 1

TOPIC: baby kembung perut

Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

baby kembung perut 5 years, 6 months ago #251

  • admin
  • OFFLINE
  • Newborn
  • Posts: 10
  • Karma: 0
hi,

nak tanya advise mummies out ther bout perut baby kembung..

1. apa sebab perut baby bole kembung?
2. how to check if perut dia kembung?
3. if perut baby kembung, macammana nak bg x kembung.

thank you in advance

Place your advertisement here

Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

Re:baby kembung perut 5 years, 6 months ago #253

  • admin
  • OFFLINE
  • Infant
  • Posts: 24
  • Karma: 0
kembung ni memacam punca nye. kekadang sebab sejuk, kekadang sebabkan menghadam susu. kekadang org kata sebab byk telan angin time menyusu. org tua kata, kalau over gelak pun leh kembung.

cam i sebab berpantang di cameron, mmg risau anak kembung sebab sejuk. so apa i buat, i akan sapu minyak burung/bosistos oil kat perut, lutut & tapak kaki anak.

then kalau i risau anak telan angin time nyusu coz maybe letdown laju sgt, lepas nyusu tu i akan burpkan dia.

bila tido, i akan tiarapkan. so org tua kata, kalau perut kena hempap, senang angin kluar. tp once a while i will check on her, takut SIDS. so anak i akan jd cam ikan bakar, kejap2 kena terbalikkan..hehehe

then kalau anak i betul2 ada tanda kembung (perut keras & kalau dia menangis tu kaki terangkat2 ke dada), i akan urut perut dia. memula slowly tekan2 dgn 5jari dari dada ke bwh. then urut circular motion ikut arah jam. then dgn 5jari picit perut dia dari kiri ke kanan. insyaallah byk la kentut budak tu..then ok la.

kalau anak rajin sgt kembung & almost colicy, boleh pegi jumpa doctor & mintak dentinox. dia ada some herbs dlm ubat tu yg tolong kurangkan senak kembung. time anak i kecik2 dulu, kalau dia meragam semacam, i ada la bg. selalunye lepas 2-3 mins, ok dah..leh gelak2. tapi never give gripe water utk budak bwh setahun. my pead said its not safe & boleh slowly rosakkan badan budak tu.
Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

Re:baby kembung perut 5 years, 6 months ago #255

  • admin
  • OFFLINE
  • Newborn
  • Posts: 10
  • Karma: 0
thanx a lot mamamiya..i will try ur advise and update later.
Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

Re:baby kembung perut 5 years, 6 months ago #258

  • admin
  • OFFLINE
  • Newborn
  • Posts: 2
  • Karma: 0
satu cara lain dengan menggunakan daun sirih. Masa dlm hari tu salaikan daun sirih atas tudung periuk (nk buat bara susah pula). Lepas tu sapukan perut baby td dgn minyak yuyi atau apa2 minyak le, lapikkan dlm 2 helai daun sirih yg dah dilayukan tadi kemudian dipakaikan barut. Insya'allah masalah kembung dapat diatasi..

Saya dh try utk 3 org anak & alhamdulilallah hasilnya tidak mengecewakan..selamat mencuba

Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

Re:baby kembung perut 5 years, 6 months ago #259

  • admin
  • OFFLINE
  • Infant
  • Posts: 26
  • Karma: 0
if for me, i slalu sapu minyak yuyi kat tapak kaki, bwh lutut, dada n pelipat siku baby. now my baby dah 5 mnths ++ so far everytime i buat camni perut dia cepat lega if kembung.

hope this is useful to parent out ther
Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226 Notice: Undefined property: stdClass::$catid in /hermes/bosnaweb07a/b262/ipg.aymenno1/mamafc.com/plugins/content/al_facebook_comments.php on line 226

Re:baby kembung perut 3 years, 1 month ago #757

  • admin
  • OFFLINE
  • Infant
  • Posts: 24
  • Karma: 0
waheedarazak wrote:
if for me, i slalu sapu minyak yuyi kat tapak kaki, bwh lutut, dada n pelipat siku baby. now my baby dah 5 mnths ++ so far everytime i buat camni perut dia cepat lega if kembung.

hope this is useful to parent out ther


i pun selalu use this method..kesian tgk baby x selesa + menangis jer. utk elakkan baby kembung, wrap baby or bedung and jgn direct sgt kipas kat baby.
  • Page:
  • 1

Time to create page: 1.47 seconds
JoomlaWatch 1.2.12 - Joomla Monitor and Live Stats by Matej Koval